Тесто за „Фламкухен“

dough for flammkuchen

Фламкухенът е традиционна немска рецепта. Грубо казано това е много тънка пица поръсена с малко и прости съставки – такива, които всяка жена е имала винаги в кухнята. Фламе означава пламък, а кухен – кекс, но може да се използва и с по-общото значение на печиво.

За пръв път рецептата се появява написана в кулинарната литература преди повече от 100 години, но е ясно, че съществува от много преди това, като най-вероятно се е разпространила от малките селца по поречието на река Елза. И днес фламкухенът е много обичан и разпространен в Германия – присъства на всеки бирен фест, коледен базар или лунапарк.


Най-разпространената легенда за измислянето на рецептата е следната:

Всяка сутрин в ранни зори една умна селянка разпалвала пещите, за да може да опече хляб за закуска. За да разбере домакинята колко се е разгорял огънят и дали е постигната необходимата температура, то тя е отчупвала малко от тестото за хляба, разточвала го на много тънка кора и го пъхвала да се пече. По това за колко време кората е ставала хрупкава, тя или е засилвала огъня или е изчаквала още малко да спадне температурата. А за да си спести малко от работата за приготвянето на масата и да има време за бъбрене, то тя намазвала леко кората със заквасена сметана и поръсвала отгоре с бекон и нарязан лук, и така имало още едно ястие на трапезата.

Фламкухенът е лесен и бърз за приготвяне. Няма правила за това какво да сложите отгоре, с изключение на едно – тънко разточеното тесто винаги се намазва със заквасена сметана. Колкото по-малко съставки сложите отгоре, толкова по-кратко е и времето за печене – около 15-20 минути.

Продукти:

  • 230 гр. брашно
  • 120 мл. вода
  • 2 с.л. зехтин
  • ½ ч.л. сол

products

Приготвяне:

  1. Сипете брашното в купа.
  2. Добавете солта, зехтина и водата.
  3. Разбъркайте с лъжица, а когато спре да лепне, доомесете с ръка.  dough
  4. Полученото тесто увийте в прозрачно фолио или в найлоново пликче и оставете в хладилника да престои 1 час.
  5. На поръсен с малко брашно плот разточете тестото на кора с дебелина около 3 мм.

Намазва се със заквасена сметана и се поръсва с избраните от вас съставки.

2015-10-07T13:32:11+00:00 October 7th, 2015|0 Comments

Leave A Comment