Тесто за тарталети

Тесто за тарталети

Тарталети – това е тарт приготвен в малък размер. Най-разпространени са плодовите тарталети.

Основата или „кошничката“ се приготвя от тесто, състоящо се основно от брашно и мазнина. В много случаи тестото е неутрално на вкус, но също така се среща както сладко, така и солено. В различните страни този десерт се приготвя по различен начин. В много случаи дъното на кошничката първо се залива с някакъв крем или пудинг и отгоре се реди един или няколко вида плод.


Както може и сами да се досетите, в направата и на този вид сладкиш си има тънкости. Обикновенно след като тестото се приготви, то се оставя за поне един час в хладилника да си почине. След това се разстила тънко в малките форми. Въпреки, че няма набухватели, тестото се издува  по време на печенето. За да се предотврати това, тестото на дъното се покрива с бобчета, леща или ориз – така се запазва формата. Преди основата на тарталетите да се извади от формите за печене, тя се оставя в тях до пълно изстиване, тъй като „кошничката“ е много крехка и възможността да се счупи, докато е топла, е много голяма.

В тази рецепта това не е необходимо. Преди да се пъхнат в хладилника, тарталетите се надупчват с вилица. Ако въпреки това бухнат на места, докато се пекат, това може да се поправи веднага след изваждането от фурната. Докато са още горещи, те са много меки. Притиснете издутините леко с дъното на лъжица, докато ги върнете в първоначалния им вид.

След като тарталетите са изстинали и извадени от формите за печене, може да ги напълните както и с каквото ви харесва. Ние ползваме няколко вида формички за тарталети – силиконови сърчица и кръгли. Да ви е сладко!

Продукти за тестото (за 6 големи (12см) или 8 по-малки тарталети):

  • 200 гр. брашно
  • 125 гр.масло
  • 70 гр. захар

Приготвяне:

  1. Нарежете маслото на кубчета. Сложете го в купа.
  2. Добавете захарта и брашното. Омесете с ръце тесто и го оформета на топка.
  3. Разделете тестото на 6 еднакви по размер топчета. Сложете по едно във всяка от формите
  4. Притискайки с пръсти разстелете равномерно по дъното и стените и оформете „кошничката“. Надупчете дъното с вилица. Пъхнете в хладилника за 1 час. 
  5. В предварително загрята фурна на 180ºС печете за около 15 минути, докато тарталетите придобият златист цвят. Извадете и оставете да изстинат напълно, преди да извадите от формата.
2017-04-29T20:30:10+00:00 April 23rd, 2017|0 Comments

Leave A Comment