Шоколадов мус в шоколадова чашка

Шоколадов мус в шоколадова чашка

Днес е последният работен ден преди почивните дни и решихме, че това е чудесен повод да се поглезим с нещо сладичко. Една идея ми се въртеше в главата от известно време и реших да я изпробвам, пък то взе, че се получи. Тези шоколадови чашки с шоколадов мус са един прекрасен десерт, а рецептата е доста лесна. Винаги много съм харесвала комбинацията между шоколад и различни плодове, но малините придават един леко кисел вкус, който се откроява в морето от шоколад, без да се натрапва. Единственото, което ви трябва, за да направите чашки са силиконови формички и настроение!


Продукти за 6 броя:

 • 250 гр. сладкарска сметана
 • 200 гр. черен шоколад
 • 125 гр. малини
 • 40 мл. прясно мляко
 • 1 лист желатин
 • 1 щипка сол
 • 6 малки силиконови форми

Приготвяне:

 1. Разтопете на водна баня 100 гр. шоколад. Сипете 1-2 с.л. от шоколада в една от формите. Разнесете го по дъното и стените, изсипете излишния шоколад обратно в купата. Повторете с останалите форми. Пъхнете ги във фризера за поне един час.                                   
 2. Накиснете листа желатин в студена вода.
 3. За да направите крема, разбийте сметаната и солта на сняг.
 4. Разтопете останалия шоколад. Прибавете го към сметаната и разбъркайте с лъжица или шпатула.                                                                            
 5. Стоплете млякото. Изтискайте леко желатина от водата и го сложете в топлото мляко. Разбъркайте, докато се разтвори. Прибавете към сметаната и разбъркайте до смесване.
 6. Сложете крема в хладилника за 1-2 часа да стегне леко. Пресипете го в пош с широк накрайник.
 7. Извадете внимателно шоколадовите чашки от силиконовите форми. Бавно отлепяйте ръба на формата. След като стените са отлепени, започнете да извивате формата навън, така че дъното да изскочи нагоре и отлепете чашката.
 8. Изтискайте муса по равно във всяка чашка. Пъхнете в хладилника. Преди сервиране наредете отгоре 5-6 малини и по желание поръсете с пудра захар.

Да ви е сладко!

2017-04-13T16:01:10+00:00 April 13th, 2017|0 Comments

Leave A Comment