Панакота с маскарпоне и френско грозде

Панакота с маскарпоне

Панакотата е един от най-известните италиански десерти не само в родната му страна, но и в целия свят. Той има консистенция на пудинг и се състои основно от сметана (откъдето произлиза и самото име – сварена сметана) и желатин. Разбира се, има най-различни вариации и комбинации на продуктите. Тук ви предлагаме една рецепта, в която има равни количества сметана и маскарпоне. Полученият пудинг има приятно сладък вкус, който чудесно контрастира с приятно киселото френско грозде.


Първите свидетелства за този десерт са от преди около 1000 години в региона Пиемонт – северозападна Италия. Дамата, която е измислила този пудинг най-вероятно е била от унгарски произход.

По това време за желирането на десерти традиционно се е използвал стрит на прах сушен въздушен мехур от тялото на рибата белуга. Днес използваме желатин. Подправянето с ванилия и сервирането на панакота с плодови сосове, карамел и шоколад са съвременни импретации на този тъй отдавна съществуващ десерт.

Продукти за 4 големи или 8 малки порции:

 • 250 гр. маскарпоне
 • 250 гр. сладкарска сметана
 • 125 гр. червено френско грозде
 • 60 гр. захар
 • 4 листа желатин
 • 2 пакетчета ванилия
 • 1 с.л. желе от ягоди
 • 1 с.л. вряла вода

Приготвяне:

 1. Накиснете листата желатин в малко студена вода.
 2. Сложете маскарпонето, сметаната, ванилията и захарта в съд на котлона на средна температура. Бъркайте непрекъснато, докато сместа заври. Махнете от котлона.
 3. Прибавете желатина и разбъркайте до разтапянето му.
 4. Прецедете през фина цедка, за да предотвратите образуването на бучки и разделете по равно в купички. След като се охладят и достигнат стайна температура, покрийте купичките с прозрачно фолио, за да не изсъхнат и да не пожълтеят. Пъхнете в хладилника за около 6 часа.
 5. Преди сервиране пъхнете десертите във фризера за 10-ина мин. През това време сварете вода.
 6. Потопете всяка от купичките за няколко секунди в горещата вода, като внимавате тя да не попадне в панакотата. Обърнете купичките върху чинийка и потупайте дъното, за да се отлепи по-лесно пудингът. Ако десертът не се отдели веднага, потопете за още няколко секунди във водата. (Не дръжте прекалено дълго, за да не се разтече!)
 7. В малка купичка сложете 1 с.л. желе от ягоди. Добавете 1 с.л. вряла вода (или малко повече). Разбъркайте, за да получите ягодов сироп.
 8. Украсете панакотата с ягодов сироп и френско грозде.

Да ви е сладко!

Рецептата е вдъхновена от: www.rewe.de
2017-06-26T15:30:05+00:00 June 26th, 2017|0 Comments

Leave A Comment