Панакота с ванилия и бял шоколад

White Chocolate and Vanilla Panna Cotta

Може и да не вярвате, но в момента в Лондон са 31 градуса! Освен това не е само временно и ще продължава да бъде все така топло. Обикновено в такива жеги не ми се хапва нищо тежко, но това не означава, че спират да ми се ядат сладки неща. Един от най-леките десерти, за които се сещам е панакота, а последният път, когато си хапнах, беше в едно провинциално английско кръчме и страшно ми хареса. Реших да се опитам да докарам подобен вкус и така тази панакота с ванилия и бял шоколад се появи на бял свят. В рецептата използвам крем от ванилия (или ванилова паста), но мисля, че такова нещо в България няма. Няма страшно, може да замените 1 с.л. с екстракт от ванилия и семената от една шушулка. Ако нямате метални чашки за крем карамел/панакота и други подобни десерти, винаги може да използвате обикновени чаши или десертни купички.

Тази панакота с бял шоколад и ванилия е много нежна на вкус и може да се комбинира с почти всички плодове – ние украсихме с малини и нар, но може да използвате ягоди, боровинки, цариградско грозде и каквото още в хрумне. Ако искате може да полеете плодовете с още малко разтопен бял или черен шоколад. Поднесете панакотата студена.


White Chocolate Panna Cotta with Red Berries

Продукти за панакота с бял шоколад:

  • 500 мл. пълномаслена сметана (поне 30% масленост)
  • 50 гр. бял шоколад
  • 50 гр. захар
  • 1 с.л. ванилова паста
  • 3 листа желатин

Приготвяне:

  1. Загрейте сметаната в тенджера на средна температура. Когато започне да кипва, добавете захарта бъркайте, докато се разтвори. След това добавете белия шоколад и ваниловата паста и разбъркайте, докато се разтопят, след което махнете от котлона.
  2. Потопете листата желатин в студена вода, докато омекнат, след което извадете и изцедете. Сложете 4 супени лъжици гореща вода в купа и сложете листата желатин. Разбъркайте, докато се стопят.
  3. Добавете желатиновата вода към сметаната, разбъркайте, докато се смесят добре, и разделете сместа в 4 малки купички. Сложете в хладилника за през нощта.
  4. Преди да сервирате, сварете вода и я сипете в купа. Потопете всяка десертна купичка с панакота за няколко секунди в горещата вода, след което обърнете върху чинийка за сервиране. Панакотата сама трябва да изпадне от купичката. Ако не изпадне лесно, върнете във водата за още няколко секунди, след което отново опитайте. Не я дръжте прекалено дълго в горещата вода, защото ще почне да се разтопява. Украсете с горски плодове и поднесете.

Vanilla Bean Panna Cotta with White Chocolate

Идея: Тази панакота с бял шоколад и ванилия има толкова нежен и лек вкус, че може да се комбинира с почти всичко. Ако искате, може да поднесете с разтопен шоколад или пък да ползвате някой сироп за сладолед. Друг вариант е да разтопите няколко лъжици от любимото ви сладко с 1-2 супени лъжици вода, за да получите плодов сироп, с който да полеете отгоре. Също така може да счукате няколко шамфъстъка и да поръсите.

White Chocolate Panna Cotta with Raspberries

2017-07-06T17:46:13+00:00 July 6th, 2017|0 Comments

Leave A Comment