Ягодови тарталети

Ягодови тарталети

Красиви, семпли и лесни за приготвяне. Ягодовите тарталети изглеждат не само пленяващо, но и имат изискан лек и ненатрапчиво сладък вкус.


Рецептата ни хрумна от чистата необходимост да приготвим нещо вкусно с много ягоди. Тъкмо се бяхме върнали от пазар с първите ягоди за сезона и като всеки лакомник бяхме взели такова количество, че след като преядохме останаха толкова много… Какво да ги правим? Спряхме избора си на тарталети. Веднага се разровихме из разни книги и сайтове, но всички рецепти ни се сториха прекалено сложни или имаха съставки, с които не разполагахме в момента. Затова решихме да направим нещо с продуктите, които имахме вкъщи и така се получи тази прекрасна рецепта.

Продукти за тестото (за 6 големи (12см) или 8 по-малки тарталети):

 • 200 гр. брашно
 • 125 гр.масло
 • 70 гр. захар

Продукти за крема:

 • 200 гр. крема сирене за мазане
 • 50 гр. бял шоколад

Продукти за глазурата:

 • 350 гр. ягоди
 • 250 мл. студена вода
 • 25 гр. захар
 • 1 пакетче глазура за торта (желатинова заливка за плодова торта)

Приготвяне:

 1. Нарежете маслото на кубчета. Сложете го в купа.
 2. Добавете захарта и брашното. Омесете с ръце тесто и го оформета на топка. 
 3. Разделете тестото на 6 еднакви по размер топчета. Сложете по едно във всяка от формите.
 4. Притискайки с пръсти разстелете равномерно по дъното и стените и оформете „кошничката“. Надупчете дъното с вилица. Пъхнете в хладилника за 1 час. 
 5. В предварително загрята фурна на 180ºС печете за около 15 минути, докато тарталетите придобият златист цвят. Извадете и оставете да изстинат напълно, преди да извадите от формата.
 6. Разтопете шоколада на водна баня.
 7. Добавете крема сиренето и разбъркайте с миксер, докато се смесят на хубав крем. Пъхнете в хладилника.
 8. Измийте ягодите. Нарежете ги на малки филийки (или кубчета).
 9. Разделете крема върху тарталетите и го разнесете равномерно. Подредете отгоре ягодите. 
 10. Исзипете в съд на котлона (средна температура) глазурата за торта и захарта. Прибавете малко от водата и бъркайте. Като не спирате да бъркате прибавяйте постепенно водата. Оставете да заври и продължете с бъркането още 1-2 минути, докато течността стане гъста и прозрачна.
 11. Изсипете глазурата върху тарталетите като започнате от центъра и продължите към външния ръб. Пъхнете десерта за около час в хладилника.

Да ви е сладко!

Идея:

Ако искате тарталетите да изглеждат още по-вълнуващо, разтопете един или два вида шоколад на водна баня и украсете, преди да сервирате. Може да използвате шприц или пош с най-малкия кръгъл връх.

2017-04-05T14:29:14+00:00 April 3rd, 2017|0 Comments

Leave A Comment