Лятна парти салата Дъга

Rainbow Salad with Fruit

Лятото е в разгара си и какъв по-добър начин да му се насладим от това да поканим приятели за барбекю? Точно така и направихме, даже си купихме ново барбекю за повода – старото седеше отвън от много отдавна и беше почнало да ръждясва! Отговорността за осигуряването на „материалите“ се падна на момчетата и тъй като знаех, че те ще помислят предимно за биричка, пържоли, наденички и бургери, реших, че няма да е лошо да има и малко зеленинка и витамини. Като всяка домакиня, исках да направя впечатление на гостите и да приготвя неща, които ще им харесат и ще запомнят. И така, планът беше ясен, щях да направя няколко вида парти и хапки и голяма, лятна салата.


Исках да е по-различна, не само традиционните зелени листа, домати и краставици, затова се възползвах от пъстроцветното и свежо лято, и направих салата Дъга. Седемте цвята на дъгата са червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Няма зеленчуци във всички цветове на дъгата, затова ми трябваха и няколко вида плодове, с които да допълня палитрата, но това направи салатата още по-празнична и лятна.

Rainbow Summer Salad

За червено използвах чери доматки, за оранжево – оранжева чушка, за жълто – царевица от консерва, за зелено – италианска салата, за синьо – боровинки, за индиго – къпини, и за виолетово – лилаво зеле. Разбира се, може да пригодите тази салата според вашите вкусове или дори да ги ограничите малко. Например за червено и жълто може да използвате червена и жълта камба, или дори може да настържете моркови (все по-често се срещат жълти моркови, а по принцип има и лилави, но не знам дали ги продават в България). Зеленото е лесно, може да използвате краставица, маруля, рукола, спанак, каквито зелени листа за салата харесвате. До последно се чудех дали да използвам лилаво зеле или червено грозде за виолетовото, но накрая се спрях на зелето, за да има повече листа.

Summer Salad

Продуктите за тази лятна салата са в голямо количество, тъй като ги приготвих за парти, но може да ги намалите малко в зависимост от това за колко хора я приготвяте. Дресингът също е по желание, аз използвах готов френски салатен дресинг, но може да подправите със зехтин и бяло балсамико. Друга идея е да поднесете салатата в голяма купа разделена на седминки, така че да е още по-ясно, че сте искали да постигнете цветовете на дъгата.

Rainbow Salad Ingredients

Продукти:

 • Малка глава лилаво зеле
 • 150 гр. сладка царевица от консерва
 • 100 гр. къпини
 • 100 гр. чери доматки, срязани на две
 • 80 гр. боровинки
 • 1 оранжева камба, нарязана на кубчета
 • 75 гр. италианска маруля (агнешка маруля)
 • 1 с.л. зехтин
 • ½ с.л. бяло балсамико
 • Сол на вкус

BeFrugal Members
Приготвяне:

 1. Измийте всички свежи плодове и зеленчуци.
 2. В голяма купа накъсайте лилавото зеле и го подредете така, че да заема само една седма от купата. Тъй като заема повече място, когато е накъсано, може да подредите част от листата на дъното, за да си създадете основа. Rainbow Fruit Salad
 3. Подредете част от къпините от лявата страна на зелето, след това, като се движите по часовниковата стрелка, подредете част от боровинките, италианската маруля, царевицата, оранжевата камба и чери доматките. Продуктите трябва да са подредени, така че всеки от тях да заема по 1/7 и да няма празно разстояние. Най-добре е да ги наслагвате поетапно, тъй като иначе може да се свличат надолу, ако са на високи купчини.
 4. Подправете със сол на вкус, зехтин и бяло балсамико и поднесете.

Rainbow Party Salad

Ако не държите да поднасяте салата Дъга подредена, а просто искате да почерпите с нея, може просто да добавите всички продукти в купа и да разбъркате добре. Да ви е вкусно!

Party Salad

2017-07-17T18:31:21+00:00 July 17th, 2017|0 Comments

Leave A Comment