Старият кош за пране с ново лице

От доста време не съм качвала нищо ново! Но затова си има обяснение – когато се местиш в нов дом и си заринат до тавана с кашони и кутии, и нямаш никаква представа кое къде е, и нямаш място дори да се обърнеш, понеже рискуваш да се омажеш с боя, то определено нямаш желание, възможност и място да твориш. След като поне мебелите си седят на местата и има пространство за въздух, може да се захвана и с креативната част и създаването на уют в новия дом. За тази цел някои от старите мебели се нуждаят от нова визия. Първото, което ми попадна пред очите, е старият кош за пране, който изобщо не си пасва на представата ми за новата спалня.

кош за пране

кош
Необходимо:
  • парче плат
  • дунапрен
  • боя
  • четка за боядисване
  • такер
  • шивашки метър
  • ножица
  • молив/креда
материали
Майсторене:

1. Вземете коша за пране и го обърнете наобратно, така че да стои върху капака си. Очертайте с молив контура на коша. (Това е необходимо, за да знаете къде ще е границата, до която може да стига плата, без да пречи на безпроблемното затваряне на капака).


очертаване

2. Обърнете капака с лице към вас. Премерете дължината и ширината, вземете дунапрена и изрежете парче със съответните размери. Ако дунапренът е тънък, сложете няколко пласта един върху друг, докато получите желаната от вас дебелина.

изрязване

(Ако капакът ви има дупки, както в моя случай, може да увиете дунапрена в стара хавлиена кърпа, чаршаф, калъфка от възглавница или просто парче плат. Друг вариант е да сложите картон между дунапрена и капака. Това го правя с цел да не се подава дунапрена през дупките и да не се рони върху дрехите като остарее.)

3. Поставете плата с лицето надолу върху равна повърхност – маса, плот, под. Отгоре сложете дунапрена, (картона), и капака също, с лицето надолу. Изрежете плата така, че да стигне до очертаните с молив размери на коша + 1-2 см повече от всяка страна, които да използвате за подгъв. (Така ще се подсигурите, че платът няма да се скъса лесно).

захващане

4. Подгънете края на плата един или два пъти, според това колко см сте предвидили, и го захванете с такера. За да се подсигурите, че няма да се размести нещо, захванете първо на кръст по средата на всяка страна като придържате опънато. Захванете по целите дължини и подпъхнете ъглите, както ви харесва.

правене на ъгли

5. След като капакът е завършен (или преди това), боядисайте коша в новия му цвят и оставете да изсъхне.

боядисване

Сега имате нова мебел, която може да променяте когато ви омръзне, само като смените тапицерията.

кош за дрехи

2014-03-27T13:25:01+00:00 March 27th, 2014|0 Comments

Leave A Comment