Сребърна масичка

(Или историята за това как се сдобих с невероятна барокова мебел)

Готова масичка

Съвсем наскоро си купихме нова секция за книжки, което доведе до купуването и на втора, както и на витринка и въобще доведе до смяна на интериора. Така се оказа, че масичката отредена за наргилето, (към което съм силно привързана), не се вписва в картинката. Наложи ми се да си намеря нова, (но не задължително на години), която да е различна и да не се среща във всеки мебелен магазин. Попаднах на една в e-bay, в която се влюбих на мига – същата, каквато родителите ми имат в хола, но по-малка. Трябваше да я имам задължително, тъй като това е вещ, която винаги ще ми напомня за щастливото детство и семейното огнище. След няколко дни и добро стечение на обстоятелствата масичката пристигна у дома си. Беше доста…в недобро състояние – някои от краката се клатеха, други бяха залепени накриво, беше ожулена и от времето боята се беше нацепила…..както се казва – нуждаеше се от нов фасон. Постегнах я и, след като вече беше напълно стабилна, оставаше да я направя и приятна за окото…..

И така, тук следва да видите как да придадем на  стара мебел или предмет невероятен бароков стил с най-обикновени подръчни материали .


Купена масичка

За целта се необходими :

  • алуминиево фолио
  • кухненска хартия
  • лепило C -200
  • ножица
  • валяче
  • четка (за предпочитане не за рисуване, а да речем малка за боядисване) и
  • черна акварелна боя.

Материали

Преди да започнете, постелете вестници на пода и поставете масичката върху тях. Нарежете няколко парчета фолио и ги намачкайте внимателно като внимавате да не се скъса. С помощта на валячето разпънете листа. Ако не ви се струва с достатъчно гънки – повторете намачкването.

Обработка на фолиото

С четката почнете нанасянето на лепилото. Правете го от горе надолу и на части, за да не засъхне. Поставете листа фолио отгоре и го наместете така, че да покрива максимално площ и започнете да го притискате с пръсти, за да прилепне по всички релефи. При кантовете може да използвате края на четката или валячето за притискане и подчертаване, но не натискайте силно – фолиото лесно се разкъсва. Парче по парче запълнете цялата дървена повърхност, използвайте ръцете си – те са най-чувствителният и изящен инструмент и не се страхувайте да се изцапате – лепилото се измива с топла вода. Когато свършите, не забравяйте да измиете четката.

Облепяне на масичката

Когато сте готови, оставете поне 1 час лепилото да засъхне добре. Масичката има вече нов облик, но все още и липсва последният шлиф. За да и придадем по-истински и състарен вид, ще ни помогне черната акварелна боя. Разтворете малко боя във вода и с четката нанесете върху фолиото.

Боядисване на фолиото

С кухненската хартия попийте излишната вода. Не натискайте много – оставете черно по всички фугички, а там където се махне повече и ви се струва изсветляло, добавете отново боя и попийте по-леко. По този невероятно прост начин се създава ефект като на старо сребро. Направете го както ви харесва – по-тъмно или по-светло, това е въпрос на вкус.

Подсушаване

Оставете боята да изсъхне. Последният етап е повторното намазване на цялата повърхност с лепило – то ще консервира боята. Не пестете количеството (когато изсъхне то става прозрачно) и оставете да престои за през нощта.

Маса

За финал залепете на крачетата изрязани кръгчета от филц, за да може да теглите масичката по пода без да оствя следи (или си купете готови такива).

Масичка отдолу

Сега ви остава само да се насладите на невероятното собственоръчно създадено творение по този мого лесен и ефикасен начин, и да измислите историята на това как тази уникална вещ (изработена да речем през 1678 година) е достигнала до вас предавана през поколенията като ценно наследство…..

Барокова масичка

Масичка за наргиле

2013-04-19T23:02:52+00:00 April 18th, 2013|0 Comments

Leave A Comment